Rolex GMT-Master II

De GMT-Master, gelanceerd in 1955, is ontworpen om twee verschillende tijdzones tegelijk weer te geven en was oorspronkelijk bedoeld als navigatie-instrument voor piloten die de wereld rondreisden. In 1982 werd de GMT-Master II geïntroduceerd, met een vernieuwd uurwerk voor een eenvoudigere bediening. Dankzij de unieke functionaliteit, sterkte en herkenbare uitstraling is het horloge zeer geliefd.  

Toen de luchtvaart in de jaren 40 en 50 echt opgang begon te maken, werden de vliegafstanden van piloten en hun bemanning steeds langer. De Rolex GMT-Master werd in samenwerking met Pan Am Airways ontworpen om de behoefte van de bemanning aan langeafstandsvluchten te beantwoorden. Het horloge heeft als belangrijkste functie dat het de piloot in staat stelt om tegelijkertijd naar twee verschillende tijdzones te verwijzen.

Het originele GMT-Master horloge heeft een 24-uurs wijzer die dezelfde tijdzone weergeeft als de standaard 12-uurs wijzer. Dankzij de GMT-hand kan de drager het horloge instellen op Coordinated Universal Time (UTC) of een andere tijdzone als hoofdtijd weergave en

vervolgens de ring op de 24-uurs schaal instellen voor een tweede tijdzone. De naam GMT is afgeleid van Greenwich Mean Time, ook bekend als Coordinated Universal Time.

Oorspronkelijk is de GMT-Master ontworpen voor professionele piloten en hun bemanning, maar door zijn functionaliteit en esthetische aantrekkingskracht heeft het horloge een veel breder publiek aangetrokken. Dankzij de veelzijdigheid van de GMT-Master, is deze geschikt voor avontuurlijke wereldreizigers of gewoon als een dagelijks horloge. Dit maakt het de perfecte aankoop en een uitstekende aanvulling op elke Rolex collectie.