Rolex Datejust

De Oyster Perpetual Datejust is het toonbeeld van het klassieke Rolex horloge. De Rolex Datejust, gelanceerd in 1945, was het eerste automatische, waterdichte chronograaf polshorloge dat de datum weergaf in een venster op de 3 uur positie van de wijzerplaat. Hier komt de naam "Datejust" vandaan. De Datejust is met zijn tijdloze uiterlijk, zijn functies en zijn rijke geschiedenis een icoon in de horloge-industrie en een van de meest herkenbare horloges van het merk Rolex.

Geen enkel ander horloge heeft een grotere rol gespeeld in het blijvende succes van Rolex dan de bescheiden en geliefde Datejust. Al bijna driekwart eeuw heeft de Datejust gediend als de fundamentele basis van de Rolex line-up. Voor veel mensen is de Datejust het enige horloge dat ze ooit nodig zullen hebben. 

De Datejust werd in 1945 geïntroduceerd ter ere van het 40-jarige jubileum van Rolex. Dit maakt het een van de oudste collecties van Rolex die nog steeds in productie is. Hoewel een datumweergave volledig standaard is geworden op de meeste moderne uurwerken, was de Rolex Datejust 's werelds eerste zelfopwindende polshorloge. Het datumvenster verandert middernacht automatisch, en hoewel deze functionaliteit nu misschien wat alledaags lijkt, was het de Datejust die de standaard zette voor hoe een datumweergave op een polshorloge zou moeten werken.

Bovendien werd de Datejust bij zijn debuut voorzien van een nieuwe stijl armband, namelijk de Jubilee armband die speciaal ontworpen was voor dit model.