Rolex Submariner

De Oyster Perpetual Submariner is een icoon onder de duikhorloges. Het horloge speelde een grote rol bij het toegankelijk maken van de onderwater­wereld. De Submariner werd gelanceerd in 1953 en was het eerste duikhorloge dat waterdicht was tot een diepte van 100 meter. Na de uitvinding van de Oyster, 's wereld eerste waterdichte polshorloge in 1926, was dit de tweede grote doorbraak op het gebied van de technische ontwikkeling van water­dichtheid. De Submariner vertegenwoordigt in de horlogewereld een historisch keerpunt.

Ondanks het experimenteren met duikhorloges sinds het begin van de jaren 50, lanceerde Rolex formeel de Submariner in 1953 met de referentie 6204. Het nieuwe uurwerk was extreem waterbestendig en kon een diepte van 100 meter aan, iets dat geen ander horlogemerk tot dan toe had geëvenaard. Hoewel de lancering van de Submariner als enorm succesvol werd beschouwd, zou het pas in de jaren 60 massaal het grote publiek hebben aangetrokken.

De huidige Submariner is in de kern nog steeds hetzelfde horloge als het origineel dat meer dan een halve eeuw geleden werd gelanceerd. Bovendien is de Rolex Submariner sinds de introductie in 1953 de blauwdruk voor hedendaagse sporthorloges. Bijna alle duikhorloges die tegenwoordig bestaan zijn beïnvloed door de Rolex Submariner. Een belangrijk onderdeel van het blijvende succes van de Submariner is het feit dat de Rolex Submariner zijn robuuste en sportieve uitstraling al die jaren behouden heeft. Tegelijkertijd is hij altijd verfijnd genoeg geweest om te dragen bij bijvoorbeeld een formeel etentje of bestuursvergadering.